FileZilla

Wat is FileZilla: Een Complete Gids voor Beginners

Als je wel eens hebt geprobeerd om bestanden over te zetten van je computer naar een website of vice versa, dan weet je dat dit vaak een tijdrovend en ingewikkeld proces kan zijn. Gelukkig bestaat er een oplossing die het overzetten van bestanden eenvoudiger en sneller maakt: FileZilla. In deze complete gids voor beginners gaan we dieper in op wat FileZilla is, hoe het werkt, en waarom het een onmisbaar hulpmiddel is voor iedereen die regelmatig bestanden overzet.

Wat is FileZilla?

FileZilla is een gratis, open-source FTP-client waarmee je bestanden kunt overzetten van en naar een server. FTP staat voor File Transfer Protocol en is een protocol voor het overzetten van bestanden over het internet. De software maakt het proces van het overzetten van bestanden via FTP eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Het is beschikbaar voor Windows, Linux en macOS.

Waarom is FileZilla zo handig?

De software is een handig hulpmiddel voor iedereen die regelmatig bestanden moet overzetten tussen zijn computer en een server. Het biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere methoden voor het overzetten van bestanden, zoals het gebruik van een web interface of het uploaden van bestanden via een CMS.

Een van de belangrijkste voordelen van de software is dat het de snelheid van het overzetten van bestanden verhoogt. Dit komt doordat FileZilla gebruik maakt van parallelle verbindingen om meerdere bestanden tegelijkertijd over te zetten. Bovendien ondersteunt FileZilla verschillende protocollen voor het overzetten van bestanden, waaronder FTP, FTPS en SFTP.

Een ander voordeel van deze software is dat het de mogelijkheid biedt om bestanden te bewerken en te verwijderen op de server. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een website beheert en snel wijzigingen moet aanbrengen in de bestanden op de server.

De verschillende versies van FileZilla

Er zijn twee verschillende versies van de software beschikbaar: FileZilla Client en FileZilla Server. FileZilla Client is de FTP-client waarmee je bestanden kunt overzetten van en naar een server. FileZilla Server is een FTP-server die je kunt gebruiken om bestanden te delen met anderen.

Hoe download en installeer je FileZilla?

Het downloaden en installeren van de software is eenvoudig. Ga naar de officiële website van FileZilla en klik op de downloadknop. Selecteer de juiste versie voor je besturingssysteem en download het installatiebestand. Nadat het downloaden is voltooid, open je het installatiebestand en volg je de instructies op het scherm om de installatie te voltooien.

Een verbinding maken met een server via FileZilla

Om bestanden te kunnen overzetten met deze software, moet je eerst een verbinding maken met de server waar de bestanden zich bevinden. Om dit te doen, open je FileZilla en voer je de volgende gegevens in:

 • Host: het IP-adres of de domeinnaam van de server.
 • Gebruikersnaam: je gebruikersnaam voor de server.
 • Wachtwoord: je wachtwoord voor de server.
 • Poort: de poort die wordt gebruikt voor de FTP-verbinding. In de meeste gevallen is dit poort 21 voor FTP, poort 22 voor SFTP of poort 990 voor FTPS.

Als je deze gegevens hebt ingevoerd, klik je op de knop “Verbinding maken” om verbinding te maken met de server.

Bestanden overzetten met FileZilla

Als je eenmaal verbinding hebt gemaakt met de server, kun je bestanden overzetten door ze te slepen vanuit het lokale venster van de software naar het externe venster van de server, of vice versa. Je kunt ook de bestanden selecteren die je wilt overzetten en vervolgens klikken op de knop “Overzetten”. FileZilla zal dan beginnen met het overzetten van de geselecteerde bestanden.

Bestanden hernoemen, verwijderen en bewerken met FileZilla

Een van de handige functies van FileZilla is de mogelijkheid om bestanden te bewerken en te verwijderen op de server. Dit kan handig zijn als je snel wijzigingen moet aanbrengen in de bestanden op de server.

Om een bestand te hernoemen, klik je met de rechtermuisknop op het bestand en selecteer je “Naam wijzigen”. Voer vervolgens de nieuwe naam in en klik op “OK”.

Om een bestand te verwijderen, klik je met de rechtermuisknop op het bestand en selecteer je “Verwijderen”. Bevestig vervolgens dat je het bestand wilt verwijderen.

Om een bestand te bewerken, dubbelklik je op het bestand en opent het in een editor zoals Notepad of Visual Studio Code. Nadat je de wijzigingen hebt aangebracht, klik je op “Opslaan” en FileZilla zal de wijzigingen automatisch op de server opslaan.

Problemen oplossen met FileZilla

Soms kunnen er problemen optreden bij het gebruik van de software, bijvoorbeeld als je geen verbinding kunt maken met de server of als bestanden niet worden overgezet. Hier zijn enkele mogelijke oplossingen:

 • Controleer of je de juiste gegevens hebt ingevoerd voor de verbinding met de server.
 • Controleer of de server bereikbaar is en of de poorten open zijn.
 • Controleer of je de juiste rechten hebt om bestanden te bewerken
 • Controleer of er geen firewall of antivirussoftware is die de verbinding blokkeert.
 • Probeer de verbinding te maken met een andere poort, bijvoorbeeld poort 22 voor SFTP.
 • Probeer de verbinding te maken met een andere FTP-client om te zien of het probleem bij de software ligt.

Veel gestelde vragen

 1. Is FileZilla gratis te gebruiken? Ja, de software is gratis en open source die beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux.
 2. Kan ik bestanden overzetten via een beveiligde verbinding? Ja, de software ondersteunt SFTP en FTPS voor beveiligde verbindingen.
 3. Moet ik de gegevens van elke server opslaan in FileZilla? Nee, je kunt de gegevens van meerdere servers opslaan in de Site Manager van FileZilla.
 4. Is FileZilla veilig om te gebruiken? Ja, de software is een veilige FTP-client die je kunt gebruiken om bestanden over te zetten naar een externe server. Zorg er wel voor dat je de juiste beveiligde verbindingen gebruikt en dat je gevoelige informatie niet deelt via onbeveiligde kanalen.
 5. Kan ik FileZilla gebruiken voor het beheren van bestanden op een webserver? Ja, de software is handig voor het beheren van bestanden op een webserver, bijvoorbeeld voor het uploaden van nieuwe webpagina’s of het bijwerken van WordPress thema’s.

Geef een reactie