Media Player Classic

Media Player Classic

Media Player Classic (MPC) is een mediaspeler die veel wordt gebruikt op computers die op Windows draaien. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld als een open source project, dat later werd gesloten. Er zijn verschillende versies van de software beschikbaar, waaronder MPC-HC (Home Cinema), MPC-BE (Black Edition), en MPC-QT (QuickTime). In deze gids, zullen we een gedetailleerde beschrijving geven van Media Player Classic, de verschillende functies, en hoe u het kunt gebruiken.

Geschiedenis van Media Player Classic

Media Player Classic werd oorspronkelijk ontwikkeld als een open source project genaamd “Media Player Classic – Home Cinema” in 2003. Het doel was om een lichtgewicht mediaspeler te maken die compatibel is met Windows. Later in 2006, werd de ontwikkeling van het project gestopt, maar het werd later nieuw leven ingeblazen als “Media Player Classic – Black Edition” door een andere ontwikkelaar.

Functies van Media Player Classic

Ondersteunde bestandsformaten

Een van de belangrijkste kenmerken zijn de ondersteuning van een breed scala aan audio- en videobestanden. Het ondersteunt de meeste populaire formaten, waaronder MP4, AVI, MKV, MPEG, en meer.

Aanpassingsmogelijkheden

De software biedt een aantal aanpassingsmogelijkheden, waaronder het veranderen van de skins en het aanpassen van de weergave-instellingen. Gebruikers kunnen de grootte, helderheid, contrast en verzadiging van het afgespeelde bestand aanpassen.

Video- en audiofilters

De software biedt een breed scala aan video- en audiofilters, waaronder de mogelijkheid om kleuren te corrigeren.

Ondertitelondersteuning

De software biedt ook de mogelijkheid om ondertitels toe te voegen aan je video’s. Het ondersteunt verschillende ondertitelbestanden, zoals SRT, ASS, SSA en meer. Gebruikers kunnen de grootte, stijl, kleur en positie van de ondertitels aanpassen.

Speellijstopties

Met Media Player Classic kunnen gebruikers eenvoudig speellijsten maken en beheren. Je kunt eenvoudig meerdere bestanden aan uw speellijst toevoegen en deze afspelen zonder onderbreking.

Sneltoetsen

De software biedt een aantal handige sneltoetsen waarmee je het afspelen van uw media kunt bedienen zonder je muis te gebruiken. Dit maakt het afspelen van media nog efficiënter.

DVD-weergave

De software ondersteunt ook het afspelen van dvd’s. Gebruikers kunnen eenvoudig hun dvd’s in de speler plaatsen en ze afspelen zonder extra software te installeren.

Ingebouwde codecs

De software wordt geleverd met verschillende ingebouwde codecs, wat betekent dat je geen extra codecs hoeft te downloaden om verschillende bestandsformaten af te spelen. Dit maakt het gebruik van de speler nog eenvoudiger en handiger.

Installatie van Media Player Classic

Het installeren van de software is eenvoudig en snel. Je kunt de software downloaden van de officiële website en de installatiewizard volgen. Er zijn verschillende opties beschikbaar tijdens de installatie, zoals de keuze om MPC als je standaard mediaspeler in te stellen en de codecs die je wilt installeren.

Gebruik van Media Player Classic

De software is zeer eenvoudig te gebruiken. Hier zijn enkele basisfuncties:

Het openen van een bestand

Je kunt eenvoudig een bestand openen in de software door te klikken op “Bestand” en vervolgens “Openen”. Selecteer het bestand dat je wilt openen en klik op “Openen”.

Het aanpassen van het uiterlijk

Je kunt het uiterlijk van de software aanpassen door te klikken op “Beeld” en vervolgens “Opties”. Je kunt de skin wijzigen, de grootte en positie van de speler aanpassen en nog veel meer.

Het gebruik van ondertitels

Om ondertitels toe te voegen aan je video, moet je de ondertitelbestanden downloaden en deze in dezelfde map plaatsen als je videobestand. Open vervolgens je video in de  software en klik op “Ondertitel” en selecteer “Ondertitelbestand laden”. Zoek je ondertitelbestand en klik op “Openen”.

Het gebruik van speellijsten

Om een speellijst te maken, klik je op “Bestand” en vervolgens “Speellijst maken”. Voeg de bestanden toe die je aan je speellijst wilt toevoegen en sla de speellijst op. Om de speellijst af te spelen, klik je op “Afspelen” en selecteer je de speellijst die je wilt afspelen.

Geavanceerde functies

De software biedt ook een aantal geavanceerde functies voor meer ervaren gebruikers. Hier zijn enkele voorbeelden:

Vertraging aanpassen

Als je video- of audiobestand niet goed gesynchroniseerd lijkt te zijn, kun je de vertraging aanpassen. Klik op “Afspelen” en selecteer “Audio” of “Ondertitels” en vervolgens “Vertraging”. Pas de vertraging aan totdat je bestanden goed gesynchroniseerd zijn.

Filters toepassen

De software wordt geleverd met verschillende filters die je kunt gebruiken om de weergave van je video’s aan te passen. Klik op “Beeld” en selecteer “Filters”. Hier kun je verschillende filters toepassen, zoals helderheid, contrast en scherpte.

Aanpassen van ondertitelinstellingen

Om de ondertitelinstellingen aan te passen, klik je op “Ondertitel” en selecteer je “Instellingen”. Hier kun je de grootte, stijl, kleur en positie van je ondertitels aanpassen.

Veelgestelde vragen

  1. Is de software gratis te downloaden en te gebruiken? Ja, Media Player Classic is gratis te downloaden en te gebruiken.
  2. Ondersteunt de software ondertitels? Ja, Media Player Classic ondersteunt verschillende ondertitelbestanden, zoals SRT, ASS en SSA.
  3. Kan ik DVD’s afspelen met deze software? Ja, Media Player Classic ondersteunt het afspelen van dvd’s.
  4. Moet ik extra codecs downloaden om te gebruiken? Nee, Media Player Classic wordt geleverd met verschillende ingebouwde codecs, dus je hoeft geen extra codecs te downloaden.
  5. Kan ik sneltoetsen gebruiken om deze software te bedienen? Ja, Media Player Classic biedt verschillende handige sneltoetsen waarmee je het afspelen van je media kunt bedienen zonder je muis te gebruiken.

Geef een reactie