Recuva

Wat is Recuva: Een Gids voor Bestandsherstel

Als je ooit per ongeluk een belangrijk bestand hebt verwijderd, weet je hoe frustrerend het kan zijn. Gelukkig zijn er veel tools op de markt die kunnen helpen om verwijderde bestanden terug te halen. Eén van de meest populaire tools is Recuva. In deze gids zullen we bespreken wat Recuva is en hoe het werkt. We zullen ook enkele tips geven over hoe je Recuva het beste kunt gebruiken om je verloren bestanden terug te vinden.

Wat is Recuva?

Recuva is een gratis softwareprogramma voor bestandsherstel. Het is ontwikkeld door Piriform, dezelfde ontwikkelaar achter andere populaire software zoals CCleaner en Speccy. Recuva is ontworpen om verwijderde bestanden terug te halen van harde schijven, USB-sticks, geheugenkaarten en andere opslagmedia.

De software heeft een gebruikersvriendelijke interface en is geschikt voor zowel beginners als gevorderde gebruikers. Het programma kan worden gebruikt om een breed scala aan bestanden terug te halen, waaronder afbeeldingen, video’s, documenten, e-mails en meer.

Hoe werkt Recuva?

Wanneer een bestand wordt verwijderd van een opslagmedium, wordt het niet volledig verwijderd van de harde schijf. In plaats daarvan wordt de ruimte die het bestand in beslag nam, aangemerkt als beschikbaar voor toekomstig gebruik. Totdat er nieuwe gegevens worden geschreven naar de plek van het verwijderde bestand, blijven de bestandsgegevens nog steeds op de harde schijf staan.

Recuva werkt door de harde schijf te scannen op deze ‘verwijderde’ bestanden. Het programma gebruikt geavanceerde algoritmen om de gegevens op de harde schijf te analyseren en opnieuw te assembleren om zo de oorspronkelijke bestanden terug te halen.

Soorten bestanden die met Recuva kunnen worden hersteld

De software kan worden gebruikt om verschillende soorten bestanden terug te halen, waaronder:

 • Afbeeldingen (JPEG, PNG, GIF, etc.)
 • Video’s (MP4, AVI, MOV, etc.)
 • Audio-bestanden (MP3, WAV, etc.)
 • Documenten (PDF, Word-bestanden, Excel-spreadsheets, etc.)
 • E-mails (Outlook PST-bestanden, Thunderbird-bestanden, etc.)
 • Andere bestanden (ZIP-bestanden, programma-installatiebestanden, etc.)

Het downloaden en installeren van Recuva

Recuva kan gratis worden gedownload van de Piriform-website. Ga naar de downloadpagina en klik op de download knop om het installatiebestand te downloaden. Zodra het bestand is gedownload, open je het en volg je de instructies om Recuva op je computer te installeren.

Het gebruik van Recuva voor bestandsherstel

Het gebruik van Recuva voor bestandsherstel is eenvoudig. Zodra je de software hebt geïnstalleerd, open je het programma en selecteer je het type bestand dat je wilt herstellen. Je kunt ook de specifieke locatie selecteren waar je het bestand hebt verwijderd.

De software begint vervolgens met het scannen van de harde schijf op zoek naar het verwijderde bestand. Het programma zal een lijst van alle gevonden bestanden weergeven. Selecteer het bestand dat je wilt herstellen en klik op de herstelknop om het bestand terug te halen naar de oorspronkelijke locatie of een andere locatie op je computer.

Tips voor het gebruik van Recuva

Om de kans op succesvol bestandsherstel te vergroten, volgen hier enkele tips voor het gebruik van Recuva:

 • Begin zo snel mogelijk met het herstellen van het bestand. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat de ruimte op de harde schijf wordt overschreven met nieuwe gegevens.
 • Sla het herstelde bestand op een andere locatie op dan de oorspronkelijke locatie. Dit helpt voorkomen dat de verwijderde gegevens worden overschreven.
 • Als je niet zeker weet waar het verwijderde bestand stond opgeslagen, gebruik dan de diepe scan-modus om de harde schijf volledig te doorzoeken.
 • Voer geen acties uit op de harde schijf waarvan je bestanden wilt herstellen. Hiermee voorkom je dat de gegevens worden overschreven.

Veel gestelde vragen

 1. Kan Recuva bestanden herstellen van een verwijderde partitie? Ja, de software kan bestanden herstellen van een verwijderde partitie. Het programma zal de harde schijf scannen op zoek naar bestanden die nog niet zijn overschreven.
 2. Is er een risico verbonden aan het gebruik van Recuva? Nee, er is geen risico verbonden aan het gebruik van deze software. Het programma is veilig te gebruiken en zal geen schade veroorzaken aan de computer of gegevens op de harde schijf.
 3. Kan ik Recuva gebruiken om een beschadigd bestand te herstellen? Ja, de software kan worden gebruikt om beschadigde bestanden te herstellen. Het programma zal proberen het bestand te herstellen en de beschadigde delen te repareren.
 4. Moet ik betalen voor het gebruik van Recuva? Nee, de software is gratis te gebruiken. Er is echter ook een betaalde versie beschikbaar met extra functies, zoals het herstellen van bestanden op afstand.
 5. Kan Recuva bestanden herstellen van een SSD? Ja, de software kan bestanden herstellen van een SSD. Het programma werkt op dezelfde manier als bij een harde schijf en zal proberen het verwijderde bestand te herstellen.

Geef een reactie