XnView

Wat is XnView: Alles wat je moet weten over deze veelzijdige fotobewerker

Als je regelmatig met afbeeldingen werkt, of het nu voor professionele doeleinden is of gewoon voor persoonlijk gebruik, dan weet je hoe belangrijk het is om een goede fotobewerker te hebben. XnView is een van de meest veelzijdige en populaire fotobewerkers die momenteel beschikbaar zijn. In dit artikel zullen we in detail bespreken wat XnView is, wat het allemaal kan, en waarom het een goede keuze kan zijn voor jou.

Wat is XnView?

XnView is een gratis en krachtige fotobewerker voor Windows, Mac en Linux. Het is ontwikkeld door de Franse softwareontwikkelaar Pierre-Emmanuel Gougelet en werd voor het eerst uitgebracht in 1998. De software is beschikbaar in meer dan 44 talen en heeft wereldwijd meer dan 500 miljoen downloads gekregen.

Met XnView kun je afbeeldingen bekijken, organiseren, bewerken en converteren naar verschillende bestandsformaten. Het heeft ook krachtige batchverwerkingsmogelijkheden waarmee je gemakkelijk grote hoeveelheden afbeeldingen kunt bewerken. Deze software is een veelzijdige tool die geschikt is voor zowel professionele als persoonlijke gebruikers.

Geschiedenis van XnView

De software is ontwikkeld door de Franse softwareontwikkelaar Pierre-Emmanuel Gougelet. Hij begon met de ontwikkeling van de software in 1991 als een persoonlijk project en bracht het voor het eerst uit in 1998. Het programma was meteen een hit en werd al snel populair onder gebruikers over de hele wereld. In de loop der jaren heeft de software verschillende updates en upgrades gekregen, waardoor het is uitgegroeid tot een van de meest veelzijdige en populaire fotobewerkers op de markt.

Kenmerken van XnView

Ondersteunde bestandsformaten

Een van de grootste voordelen van deze software is de ondersteuning voor een breed scala aan bestandsformaten. De software ondersteunt meer dan 500 afbeeldingsformaten, waaronder populaire formaten zoals JPEG, PNG, GIF en BMP, evenals minder bekende formaten zoals WebP, PBM en SVG. Dit maakt het een geweldige tool voor iedereen die veel verschillende soorten afbeeldingen moet bekijken of bewerken.

Batchverwerking

Een ander belangrijk kenmerk van deze software is de krachtige batchverwerkingstool. Hiermee kun je gemakkelijk grote hoeveelheden afbeeldingen tegelijk bewerken. Met de batchverwerkingsfunctie kun je bijvoorbeeld afbeeldingen bijsnijden, schalen, converteren of hernoemen, en dat alles met slechts een paar klikken.

Bestandsbeheer

De software is niet alleen een fotobewerker, het heeft ook uitgebreide bestandsbeheermogelijkheden. Je kunt afbeeldingen sorteren, filteren en organiseren op basis van verschillende criteria, zoals bestandstype, grootte en datum. Met XnView kun je ook eenvoudig afbeeldingen zoeken en vinden op je computer.

Bewerkingstools

De software bevat ook een breed scala aan bewerkingstools, waaronder bijsnijden, roteren, kleurcorrectie en beeldfilters. Met deze tools kun je gemakkelijk je afbeeldingen bewerken en verbeteren, of het nu gaat om het aanpassen van de helderheid en contrast, het verminderen van ruis of het toevoegen van speciale effecten.

Diavoorstellingen

Met deze software kun je ook diavoorstellingen maken van je afbeeldingen. Je kunt verschillende overgangseffecten selecteren en de snelheid en volgorde van de afbeeldingen aanpassen. Dit is een geweldige functie als je een presentatie moet geven of gewoon wilt genieten van je favoriete foto’s in een diavoorstelling.

Afdrukken

De software biedt ook uitgebreide afdrukmogelijkheden. Je kunt afbeeldingen afdrukken op verschillende papierformaten en oriëntaties, en je kunt ook meerdere afbeeldingen op één pagina afdrukken. XnView biedt ook de mogelijkheid om afdrukken te schalen, zodat je afbeeldingen altijd op de gewenste grootte worden afgedrukt.

Exporteren

Met deze software kun je ook afbeeldingen exporteren naar verschillende bestandsformaten. Je kunt bijvoorbeeld een afbeelding converteren naar een ander bestandsformaat of de afbeelding opslaan met een andere bestandsnaam of locatie. Dit is handig als je bijvoorbeeld afbeeldingen moet exporteren voor gebruik op een website of in een presentatie.

XnView: Gratis of betaald?

XnView is beschikbaar in twee versies: de gratis versie en de betaalde versie, genaamd XnView MP. De gratis versie bevat alle basisfuncties van de software, terwijl de betaalde versie extra functies bevat, zoals ondersteuning voor meer bestandsformaten, een krachtigere batchverwerkingstool en meer geavanceerde bewerkingsfuncties.

De betaalde versie biedt ook meer ondersteuning en updates dan de gratis versie. Het is echter belangrijk op te merken dat de gratis versie van de software nog steeds een uitstekende tool is voor het bekijken en bewerken van afbeeldingen, vooral als je geen geavanceerde functies nodig hebt.

Veel gestelde vragen

Wat is XnView?

XnView is een softwaretool voor het bekijken, beheren en bewerken van afbeeldingen. Het ondersteunt meer dan 500 afbeeldingsformaten en biedt krachtige bewerkings- en batchverwerkingstools.

Is XnView gratis?

Ja, er is een gratis versie van XnView beschikbaar, maar er is ook een betaalde versie met extra functies.

Kan ik meerdere afbeeldingen tegelijk bewerken met XnView?

Ja, XnView bevat een krachtige batchverwerkingstool waarmee je gemakkelijk grote hoeveelheden afbeeldingen tegelijk kunt bewerken.

Kan ik diavoorstellingen maken met XnView?

Ja, XnView biedt de mogelijkheid om diavoorstellingen te maken van je afbeeldingen, compleet met verschillende overgangseffecten en de mogelijkheid om de snelheid en volgorde van de afbeeldingen aan te passen.

Kan ik afbeeldingen exporteren met XnView?

Ja, je kunt afbeeldingen exporteren naar verschillende bestandsformaten met XnView, bijvoorbeeld voor gebruik op een website of in een presentatie.

Geef een reactie